10 sunde livsstilstips til voksne

Spis en række forskellige fødevarer
Baser din diæt på masser af fødevarer, der er rige på kulhydrater
Udskift mættet med umættet fedt
Nyd masser af frugt og grøntsager
Reducer salt- og sukkerindtag
Spis regelmæssigt, kontroller delstørrelsen
Drik rigeligt med væsker
Oprethold en sund kropsvægt
Kom på farten, gør det til en vane!
Start nu! Og fortsæt med at ændre sig gradvist.

1. Spis en række forskellige fødevarer
For et godt helbred har vi brug for mere end 40 forskellige næringsstoffer, og ingen mad kan levere dem alle. Det handler ikke om et enkelt måltid, det handler om et afbalanceret valg af mad over tid, der vil gøre en forskel!

En fedtfattig frokost kunne efterfølges af en fedtfattig middag.
Efter en stor køddel til middag, burde fisk måske være den næste dags valg?
Øverst på siden

2. Baser din diæt på masser af fødevarer, der er rige på kulhydrater
Cirka halvdelen af ​​kalorierne i vores kost skal komme fra fødevarer, der er rige på kulhydrater, såsom korn, ris, pasta, kartofler og brød. Det er en god ide at medtage mindst en af ​​disse til hvert måltid. Fuldkornsfødevarer, som fuldkornsbrød, pasta og korn, vil øge vores fiberindtag.

Øverst på siden

3. Udskift mættet med umættet fedt
Fedtstoffer er vigtige for et godt helbred og en korrekt funktion af kroppen. Dog kan for meget af det påvirke vores vægt og hjerte-kar-sundhed negativt. Forskellige slags fedtstoffer har forskellige sundhedsmæssige virkninger, og nogle af disse tip kan hjælpe os med at holde balancen rigtig:

Vi bør begrænse forbruget af totalt og mættet fedt (ofte fra fødevarer af animalsk oprindelse) og helt undgå transfedt; læsning af etiketter hjælper med at identificere kilderne.
At spise fisk 2-3 gange om ugen med mindst en portion fedtet fisk vil bidrage til vores rigtige indtag af umættede fedtstoffer.
Når vi laver mad, skal vi koge, dampe eller bage i stedet for at stege, fjerne den fede del af kødet, bruge vegetabilske olier.
Øverst på siden

4. Nyd masser af frugt og grøntsager
Frugt og grøntsager er blandt de vigtigste fødevarer til at give os nok vitaminer, mineraler og fibre. Vi bør prøve at spise mindst 5 portioner om dagen. For eksempel et glas frisk frugtsaft til morgenmaden, måske et æble og et stykke vandmelon som snacks, og en god portion forskellige grøntsager ved hvert måltid.

Øverst på siden

5. Reducer salt- og sukkerindtag
Et højt saltindtag kan resultere i forhøjet blodtryk og øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Der er forskellige måder at reducere salt i kosten på:

Når vi handlede, kunne vi vælge produkter med lavere natriumindhold.
Ved madlavning kan salt erstattes med krydderier, hvilket øger variationen i smag og smag.
Når du spiser, hjælper det med ikke at have salt ved bordet eller i det mindste ikke at tilsætte salt før du smager.
Sukker giver sødme og en attraktiv smag, men sukkerholdige fødevarer og drikkevarer er rige på energi og nydes bedst i moderation som en lejlighedsvis godbid. Vi kunne bruge frugt i stedet, selv for at gøre vores mad og drikke sødere.

Øverst på siden

Spis regelmæssigt, kontroller delstørrelsen
At spise en række forskellige fødevarer regelmæssigt og i de rigtige mængder er den bedste formel for en sund kost.

Spring over måltider, især morgenmad, kan føre til ude af kontrol sult, hvilket ofte resulterer i hjælpeløs overspisning. Snacking mellem måltider kan hjælpe med at kontrollere sulten, men snacking bør ikke erstatte de rette måltider. Til snacks kunne vi vælge yoghurt, en håndfuld friske eller tørrede frugter eller grøntsager (som gulerodspinde), usaltede nødder eller måske noget brød med ost.

At være opmærksom på portionens størrelse hjælper os med ikke at forbruge for mange kalorier og vil give os mulighed for at spise alle de fødevarer, vi nyder, uden at skulle fjerne noget.

Tilberedning af den rigtige mængde gør det lettere at ikke overspise.
Nogle rimelige serveringsstørrelser er: 100 g kød; et medium stykke frugt; en halv kop rå pasta.
Brug af mindre plader hjælper med mindre portioner.
Emballerede fødevarer med kalorieværdier på pakken kunne hjælpe med at kontrollere portionerne.
Hvis vi spiser ude, kan vi dele en portion med en ven.
Øverst på siden

7. Drik rigeligt med væsker
Voksne har brug for at drikke mindst 1,5 liter væske om dagen! Eller mere, hvis det er meget varmt, eller de er fysisk aktive. Vand er selvfølgelig den bedste kilde, og vi kan bruge vand fra hanen eller mineralvand, mousserende eller ikke-mousserende, almindeligt eller aromatiseret. Frugtsaft, te, læskedrikke, mælk og andre drikkevarer kan alle være okay – fra tid til anden.

Øverst på siden

8. Oprethold en sund kropsvægt
Den rigtige vægt for hver os afhænger af faktorer som vores køn, højde, alder og gener. At blive ramt af fedme og overvægt øger risikoen for en bred vifte af sygdomme, herunder diabetes, hjertesygdomme og kræft.

Overskydende kropsfedt kommer fra at spise mere, end vi har brug for. De ekstra kalorier kan komme fra ethvert kalorieindhold – protein, fedt, kulhydrat eller alkohol, men fedt er den mest koncentrerede energikilde. Fysisk aktivitet hjælper os med at bruge energien og får os til at føle os godt. Budskabet er rimeligt enkelt: hvis vi er det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *